- 4 pszenne tortille
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 mała papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 10-15 dag sera żółtego Edam
- 1 pieczarka
Przygotowanie:
Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa.
Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy, tak by nadzienie zlepiło się z serem i z plackami. Za pomocą dużego, płaskiego talerza przewracamy na drugą stronę by podgrzać drugą tortillę. Najlepiej na tyle długo podgrzewać by tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem. Można do tego celu wykorzystać patelnię grillową.
Kroimy na trójkąty. Tak przyrządzone tortille doskonale nadają się jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu.
Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Lubię quesadillę :) Dawno nie robiłam - narobiłaś mi smaku ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - trochę wysiłku i chartu ducha a można wykonać szybko super przekąskę - brawo :)
OdpowiedzUsuńMmm. pycha taki domowy fast-food :D
OdpowiedzUsuń