Składniki (na 3 osoby):
- 1/2 opakowania makaronu penne
- ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy)
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag sera żółtego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3-4 suszone pomidory
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zapiekankę przygotowałam podobnie jak tę ziemniaczaną. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyłam z cebulą na oleju. Dodałam do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, podlałam wodą i dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera.
Kolejna prosta "zapka" gotowa, a plany obiadowe zostały uratowane prosto i ze smakiem po raz kolejny ;)
Zapiekana makaronowa zawsze się sprawdza, więc nie ma co żałować gulaszu :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę problemów i życzę tylko takich na przyszłość. ;)
OdpowiedzUsuń