Oto przepis na pyszny dodatek do napojów - ciepłych i zimnych. Idealny na okres jesienno - zimowy. Pigwa jest naturalnym środkiem wspomagającym odporność. Posiada jednak wiele innych właściwości zdrowotnych, które warto poznać. Cierpki i kwaskowaty smak tego owocu ożywi jesienną herbatkę rozgrzewającą czy wodę z miodem, ale także nada się do bardziej wyskokowych napojów (tu już o właściwości zdrowotne będzie trochę ciężej)😆
Składniki:
- ok. 1 pigwy ze skórą bez gniazd nasiennych)
- ok. 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych pigwę kroimy w paski, kostkę (jak nam pasuje). Przekładamy do słoja. Zasypujemy cukrem. Ilość właściwie na oko - taka by pokryła owoce i umożliwiła wydzielanie się soku. Jako, że pigwa ma dużą kwasowość ciężko będzie przesłodzić 💛.
Sok możemy zużywać na bieżąco.
Po kilku dniach doprawiamy miodem i przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy koło 10 minut by cieszyć się złotym dodatkiem przez całą zimę. Ot i cała filozofia. Jedyne czego potrzebujemy to: pigwa, trochę czasu i siła w rękach do walki z tym twardym, ale jakże bogatym w zastosowania i właściwości owocem.
Niebawem powiem jak wykorzystać pozostałe po produkcji owoce...
Syrop z pigwy najlepszy do herbaty z miodem ;)
OdpowiedzUsuń