piątek, 29 grudnia 2017

Sałatka warstwowa z kurczakiem na ostro

Przepis zrodził się w mojej głowie z potrzeby zrobienia jakiejś sałatki na wigilię w pracy. Przecież ile razy można robić tę samą sałatkę. Trzeba jednak coś zmieniać w menu, żeby smakowało. Po okresie myślenia co by tu zrobić zakupiłam produkty i przystąpiłam do produkcji. Okazało się, że wyszła naprawdę fajna sałatka. Do imprezowego menu w sam raz.



Sprawdźcie sami:

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mieszanka meksykańska w puszce
  • seler naciowy
  • ser żółty
  • ananas
  • 3 jajka
  • majonez
  • curry, chilli, sól i pieprz biały do kurczaka
Przygotowanie:

Produkty z puszek odsączamy. Kurczaka kroimy w średnia kostkę i przyprawiamy. Nie należy żałować przypraw - szczególnie curry i chili. Reszta produktów jest łagodna, więc warto przyprawić dobrze mięso by było wyraziste. Mięso smażymy na rumiano.
W przeźroczystej misie układamy kolejno:
seler naciowy pokrojony w paski, ostry ser żółty krojony w kostkę drobną, mieszanka meksykańska, ananas pokrojony w kostkę oraz kurczaka. Każdą z tych warstw przekładamy majonezem. Na wierzch posypujemy tartym żółtym serem, porem drobno krojonym oraz posiekanym jajkiem (tych warstw nie oddzielamy juz majonezem)













Sałatka naprawdę sprawdzi się. Jest kolorowa, sycąca i ma mięsko. Na prawdziwą wigilię się nie nada, ale na sylwestrową czy tam zwykłą imprezkę w sam raz. Wszystkim smakowała ta moja kompozycja i myślę, że jeszcze ja przygotuję nie raz.

Korzystając z okazji życzę Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy na co dzień ;) - Każdemu kto natrafi na ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany