Zachwyci Was, a przynajmniej powinna - eksplozją smaku, koloru i prostotą przygotowania. Idealna na gorące dni - te, które nastały i te które przed nami.
Sprawdźcie sami czy to smak właśnie dla Was:
Składniki:
- mieszanka sałat (najlepiej z rukolą lub innymi ostrzejszymi odmianami)
- 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef)
- 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych
- ogórek zielony
- cebula czerwona (kilka piór)
- papryka żółta
- prażone pestki słonecznika - garść
- 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną octu balsamicznego
- mieszanka ziół do grilla
Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku z cytryny lub limonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele by nie zdominowała smaku, a paprykę w pasy. Oliwę mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego - ewentualnie dodajemy ulubione zioła. Zamarynowane mięso grillujemy z obu stron. Czas grillowania dobieramy wg własnych upodobań co do stopnia wysmażenia wołowiny. U nas ze względu na małego Smakosza sałatek oraz wybitną cienkość steków - mięso było wysmażone. Jednak gorąco polecam steki medium - będą pięknie się w sałatce prezentować, a ich soczystość idealnie będzie pasować do sałatki. Paski papryki fajnie zgrillować razem z mięsem. Nada fajnego przydymionego smaczku.
Zgrillowanej wołowinie dajemy odpocząć chwilę, po czym kroimy ją w paski i układamy na sałatce. Polewamy oliwą. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. My zaszaleliśmy na koniec i udekorowaliśmy talerz plastrami lekko ugrillowanej truskawki.
Przepis długi ale wykonanie naprawdę ekspresowe.
Oczywiście samo grillowanie może być spontaniczne jednak wcześniej trzeba zrobić przemyślane zakupy. Wszystkie produkty najwyższej klasy potrzebne do wykonania tej sałatki znajdziesz w Delikatesach ALMA- również w sklepie internetowym. Szukaj swoich smaków na: www.alma24.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany