piątek, 18 lipca 2014

Piątkowy obiad lub kolacja a'la Moran. Czerwono - biała uczta z pomidora i mozzarelli

Oto moja realizacja pomysłu na ciepłą przystawkę podpatrzona w Doradcy Smaku. Z braku innych opcji zaaranżowana na wersję obiadową. Odkąd zobaczyłam jej wykonanie przez Pana Moran wiedziałam, że muszę spróbować. Wam też polecam - tym bardziej, że sezon na polskie pomidory rozkwita.



Składniki (na dwie osoby):
  • 2 średnie dojrzałe lecz twarde pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
  • bazylia suszona
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na grube plastry (ok 1 cm). Podsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej odrobinie oliwy (dosłownie moment). Oprószamy solą, pieprzem i bazylią (obficie) z każdej strony. Przekładamy plastrami mozzarelli.Piramidki wkładamy do nagrzanego piekarnika i opiekamy przez ok 15 minut - tak by mozzarella się stopiła, a pomidor lekko zmiękł. Tak przekąska doskonale smakuje bez dodatków. Świetnie pasuje na kolację.




















My z braku laku zjedliśmy na obiad wraz z ziemniaczkami w mundurkach podsmażonymi na koperku. Pyszota. Doczekać się nie mogę sierpniowych pomidorów - wygrzanych w słońcu, słodkich, aromatycznych. Wtedy znów czerwono - białe piramidki zawitają na mój stół.

2 komentarze:

  1. Pamiętam ten odcinek ;) Mam w planach taką przekąskę bo wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczne połączenie pomidorów i mozzarelli tym razem na ciepło? Jestem na tak, musi być pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany