sobota, 24 maja 2014

Sos hamburgerowy niczym w Big Macu. Domowa wersja kultowego smaku

Już nie raz wspominałam o sosiku, który nadaje domowym fast - foodom "szlachetny" smak najpopularniejszej sieciówki żywieniowej przez duże M. Jest to tak genialne odwzorowanie popularnej kompozycji smakowej, że zasługuje na oddzielny wpis. Mam nadzieje, że odkryje ją każdy, który zapragnie w zdrowy i domowy sposób przyrządzić kultowe hamburgery - tak jak my kilka lat temu. Właśnie dzięki tej zachciance trafiliśmy na tę cudowną recepturę. 



Składniki na magiczny sos (mała miseczka):
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony
  • 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • szczypta czosnku suszonego
  • kilka kropli octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki stałe bardzo drobno siekamy - chociaż i w wersji grubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić lub potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów, kotletów, sałatek, a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi oryginału jeszcze raz gratuluję i dziękuję. Kuchnia po mojemu w pewnych aspektach nie była by bez niego taka sama.


Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Na pewno skorzystam z przepisu, brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałem z przepisu, świetny sos.
    Polecam nie tylko do hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby jeszcze słowo "tudzież" oznaczało to, do czego zostało użyte... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja. Dziękuję za zwrócenie uwagi w kwestii stylistyki i gramatyki wpisu. Poprawione. Pozdrawiam

      Usuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany