Składniki (na 3-4 osoby):
- ok 1/2 kg filetów z dorsza
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz czarny
- łyżka soku z cytryny
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko. Do drugiej sypiemy mąkę, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą z pieprzem cytrynowym.
Najpierw obtaczamy płaty w mące, następnie maczamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby.
Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się przepis z bloga Cool&Minty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany