poniedziałek, 24 lutego 2014

Surówka z białej rzodkwi. Tylko dla koneserów. 12 kcal/100 gram ...

Właśnie tyle kalorii ma biała rzodkiew. To samo zdrowie. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na właściwości zdrowotne znajduje wiele zastosowań nie tylko w kuchni, ale także w farmacji i kosmetyce. Ze względu na walory smakowe może być lubiana jak i nietolerowana - podobnie jak zwykła rzodkiewka.
Dziś przepis na surówkę, która wśród moich domowników nie zdobyła uznania (delikatnie mówiąc). Mimo to i tak przedstawię ten pomysł. Myślę, że ze względu na bogactwo witamin warto wykorzystać dostępność tego warzywa z rodziny kapustowatych i próbować przemycić je do diety najbliższych.



Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki)
  • mały ząbek czosnku lub łyżka posiekanego szczypioru
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną ze skóry rzodkiew trzemy na grubej tarce. Marchew również - ja starłam na drobnej ze względu na Syna. Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki. Czosnek wcieramy na drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno szczypior. Solimy, pieprzymy i skrapiamy solidnie sokiem z cytryny. Mieszamy z majonezem. Surówka gotowa do podania. Doskonale pasuje do dań z drobiu.
Tak jak wspomniałam - moim chłopakom surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości odchudzające będę częściej sięgać po to warzywo. Tym bardziej, że doskonale smakuje jako dodatek do wędlin.


Tu z kurczakiem w jabłakach

2 komentarze:

  1. Muszę spróbować, bo nigdy jeszcze nie jadłam białej rzodkwi. Czas to zmienić :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowy przepis. Takie lubię najbardziej. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany