Bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia.
Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1):
- 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości
- 1/2 papryki czerwonej
- 2-3 grzyby suszone
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- mąka (do obtoczenia mięsa)
- szczypta tymianku i rozmarynu (lub inne ulubione zioła)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Umyte mięso kroimy w średnio grubą kostkę (w zależności od preferencji). Solimy i pieprzymy i mieszamy z odrobiną startego czosnku. Obtaczamy w mące. Obsmażamy wraz z posiekaną cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane suszone grzyby, sos sojowy i koncentrat oraz ulubione przyprawy. Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając wodę (jeśli jest taka potrzeba) by nie przywierało. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę by zdążyła lekko zmięknąć.
Jeśli sos jest zbyt rzadki lekko zaciągamy mąką. U mnie nie było takiej potrzeby. Sos doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami i kluskami. Ja moim Mężczyznom podałam z kopytkami produkcji Teściowej, a drugim razem z pełnoziarnistymi kluskami łyżką kładzionymi i domową surówką z marchwi, o których już niedługo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany