czwartek, 19 września 2013

Propozycja obiadu jednogarnkowego lub zapiekanka ziemniaczana po prostu

Jako, że kotlety zaplanowane na poniedziałkowy obiad zjadły się w tortillach, trzeba było opracować nowe menu. Syn dalej chory, więc musiałam się rządzić tym co miałam. Żadnego mięsa nie wyjęłam do rozmrożenia. Deszczowa, poniedziałkowa aura wykluczyła zakupy z "flikającym" Młodym. I tak powstał pomysł przygotowania prostej zapiekanki. Nie wymaga ona czasu, wielkich przygotowań ani zasobów spożywczych. Za to jest smaczna, sycąca i pożywna.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • ok. 20 dag kiełbasy (może być ulubiona cienka - ja użyłam suchej krakowskiej)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • 100 ml  śmietany 12 %
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotowałam w całości na pół - miękko. W tym samym czasie w małej ilości oleju przysmażyłam pokrojoną w średniej wielkości kostkę wędlinę i cebulę. Kiedy się lekko przyrumieniły dodałam przecier pomidorowy i podlałam odrobiną wody. Dusiłam jeszcze chwilę. Ziemniaki pokroiłam w talarki o grubości ok 1/2 centymetra. W małym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, ułożyłam 3 warstwy ziemniaków. Oprószyłam je ziołami prowansalskimi i położyłam kilka wiórków masła. Na ziemniaki wyłożyłam wędlinę. Przykryłam kolejnymi dwoma warstwami ziemniaków, które także posypałam ziołami i obłożyłam masłem       
                      

 Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Ser starty na grubej tarce wymieszałam ze śmietaną i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Po ok. 30 minutach zapiekania, ser ze śmietaną wyłożyłam na ziemniaki i rozprowadziłam. Posypałam odrobiną świeżego szczypioru.

Zapiekałam jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył. Z tej mojej poniedziałkowej improwizacji wyszło danie proste, tanie, szybkie i pyszne. Polecam.

 

4 komentarze:

  1. Prosta, ale bardzo apetyczna zapiekanka. Dania jednogarnkowe mają swój urok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Un piatto fantastico, complimenti!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. oo szybko ,dobre i pewnie nie jest sucha, oczywiscie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam z mięsem mielonym :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany