Marchew jest warzywem wyjątkowo bogatym w wartości odżywcze. Oto przepis na jedną z najprostszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych surówek obiadowych, której głównym składnikiem jest to pospolite, a jednocześnie niezwykłe warzywo. Babcia zawsze przyrządzała ją z dodatkiem chrzanu, a mnie zawsze prosiła bym próbowała czy wystarczająco ostra jest. Ja na razie przyrządzam ją w wersji light by mojemu Synciowi buźki nie wykrzywiało ;)
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 1 duża marchew lub 2 mniejsze
- 1 małe jabłko lub 1/2 dużego
- 1 plaster cytryny
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Marchew ścieramy na tarce - oczka w zależności od preferencji. Ja ze względu na Młodego ścieram na drobnych, gdyż jak zetrę na grubych to po prostu bezczelnie pluje Gagatek ;). Jabłko ścieram na tarce grubych oczkach. Skrapiam cytryną, solę odrobinę i pieprzę. Mieszam z majonezem.
Ja używam dużo cytryny i pieprzu. Dzięki temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną.
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
A ja do takiej sórówki jeszcze dodaje ogórka konserowego startego na tarce, lub kalarepe również startą, czasem kukurydze z ananasem.
OdpowiedzUsuń