sobota, 26 listopada 2016

Prosty rosół z grzybów. Opieńka miodowa



Oto kolejny po babce ziemniaczanej, prosty smak kuchni mojego domu. Miałam okazje do niego powrócić w ten sam weekend u Mamy, o którym już mówiłam. Nie jest to danie wyszukane, nie jest to danie wartościowe. Jest to danie smaczne, swojskie, proste i spożywane tylko dla wrażeń smakowych. Oczywiście trzeba być smakoszem grzybów by te wrażenia były pozytywne ;)


Składniki:
  • ok. 30 dag oczyszczonych, wypłukanych świeżych grzybów
  • ok. 3/4 litra wody
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki (kilka gałązek)
  • sól, pieprz
  • skwarki

Przygotowanie:
Grzyby wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilkanaście minut. Do gotowania solimy wodę, wrzucamy przekrojoną na pół cebulę oraz rozgnieciony lekko czosnek. Gotujemy wraz z natką. Gdy grzyby są już miękkie, ale jędrne i nierozgotowane - wyjmujemy je. Wywar doprawiamy pieprzem oraz zeszkloną połówką posiekanej cebuli. Grzyby kroimy w paski i wrzucamy spowrotem do wywaru.
Podajemy z gotowanymi w całości ziemniakami i okraszamy domowymi, przypieczonymi skwarkami. Dekorujemy świeżą zieleniną.
Zupa prosta, ale dla amatorów grzybów smakowita. Wartości zdrowotnych nie posiada, ale czy musi?
Taki rosół najlepszy jest z gąsek, ale z braku laku i opieńka smakuje ;)

1 komentarz:

  1. Rosół z grzybów? No proszę, nigdy nie jadłam czegoś podobnego :) Po prostu zupę grzybową, ale trochę innych grzybów dodawałam.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany