środa, 18 września 2013

Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno

Niedzielny obiad był niezwykle tradycyjny i prosty, więc żeby zbyt nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się nie narobić, a zjeść ze smakiem ;). Z obiadu zostały trzy kotlety z piersi kurczaka, które miały być na poniedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z kurczakiem ;).

 Składniki (na 2 quesadille):
  • 4 pszenne tortille
  •  1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 10-15 dag sera żółtego Edam
  • 1 pieczarka

Przygotowanie:
Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa.




Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy, tak by nadzienie zlepiło się z serem i z plackami. Za pomocą dużego, płaskiego talerza przewracamy na drugą stronę by podgrzać drugą tortillę. Najlepiej na tyle długo podgrzewać by tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem. Można do tego celu wykorzystać patelnię grillową.
Kroimy na trójkąty. Tak przyrządzone tortille doskonale nadają się jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. 

Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/

3 komentarze:

  1. Lubię quesadillę :) Dawno nie robiłam - narobiłaś mi smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo - trochę wysiłku i chartu ducha a można wykonać szybko super przekąskę - brawo :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany