Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 kwaskowate jabłka
- Cukier puder
Przygotowanie:
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, jajek i mleka i cukru ucieramy ręcznie bądź mikserem masę na placki. Żeby placuszki były bardziej puszyste najlepiej żółtka oddzielić, białka schłodzić i ubić z nich pianę. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy pianę delikatnie mieszając. Masę nalewamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony. Racuchy wykładamy na papier by odsączyć nadmiar tluszczu. Po ostygnieciu obsypujemy przesianym cukrem pudrem. No mniam. Powiem Wam, że Mężowi wychodzą i przyznam się jednocześnie, że ja sama jeszcze nie robiłam 🙃 ja tylko jem i wspominam słodkie chwile na ogrodzie czy to u jednej Babci, czy u drugiej. Te smaki kojarzą mi się z osobami, których już nie ma i z czasami kiedy mogłam być beztroska... uwielbiam do nich wracać w myślach. I jednocześnie próbuję wtedy pojąć jakim cudem moje dziecko nie podziela tego zachwytu nad plackami z jabłkiem. Mam wrażenie, że traci przez to solidną część swego dzieciństwa...
Mimo że nie jem jabłek to takimi racuchami nie pogardziłabym.
OdpowiedzUsuńRobię też tylko jabłka kroje w kostkę i dodaje rodzynki i mniej proszku do pieczenia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką tego dania. Przepis brzmi przepysznie. Będę musiała go wypróbować w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńJeśli szukasz pomysłow na aranżację kuchni, to znajdziesz je tutaj https://kuchniezpomyslem.pl/a/rlnq,w-jaki-sposob-zaprojektowac-swoja-kuchnie Polecam.
OdpowiedzUsuń