czwartek, 9 lutego 2017

Marynowana polędwiczka wieprzowa z sosem czosnkowym

Oto prosta a jakże smaczna propozycja obiadowa. Na weekend i nie tylko. Polędwiczka w innym niż tradycyjne wydaniu. Danie łatwe w przygotowaniu a smakowite. Byle tylko polędwiczkę dobrze zamarynować a potem upiec i eksplozja smaku gwarantowana.

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1  łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego
  • mała szczypta chili
  • sól morska
Przygotowanie:
Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą nacieramy naszą polędwiczkę. Warto, żeby parę godzin postała sobie w chłodzie. Następnie obsmażamy krótko z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Pieczemy w folii do pieczenia przez ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni. Ważne, żeby polędwiczki nie przeciągnąć. Choć i tak wiadomo, że efekt końcowy  w dużej mierze będzie zależał od jakości mięsa. Po pieczeniu - dajemy chwilę odpocząć mięsku. Kroimy w plastry. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym zrobionym w tzw. międzyczasie.
No rewelka. Prosto, smacznie i lekko, a przy okazji odrobinkę inaczej. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany