czwartek, 27 października 2016

Konfitura z czerwonej cebuli. Idealny dodatek do serów i mięs pieczonych

Nadeszła idealna pora aby opublikować dawno zapowiadany przepis na pyszną konfiturę z czerwonej cebuli. Dodatek wprost fantastyczny do serów i mięs pieczonych. Konfitura jest łatwa w przygotowaniu, a efekt naprawdę pyszny. Ja gorąco polecam, a wy sprawdźcie sami czy to przepis dla Was:


Składniki:
  • 1 kg cebuli czerwonej
  • ok 50 gram cukru trzcinowego
  • ocet balsamiczny (ok 50 ml)
  • wino czerwone wytrawne bądź półwytrawne (ok 100 ml)
  •  tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cukier karmelizujemy na patelni. Kiedy jest idealnie płynny dodajemy cebulą posiekaną w pióra. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ocet i wino. Podałam ilości przybliżone - tak naprawdę robiłam to na oko. Ważne by udało się uchwycić fajną proporcję smaku - wyrazistą dzięki aromatowi wina, lekko kwaskowatą dzięki ostowi balsamicznemu i odrobinę słodką dzięki cebuli i cukrowi. Cebulę dusimy do miękkości (ale tak by nie była rozgotowana). Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku. Najlepszy smak dadzą odrobina soli i dużo tymianku.


Konfitura gotowa. Można ją zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zjeść od razu lub przygotować większą ilość, nałożyć na gorąco w słoiczki (i krótko zapasteryzować co by dłuzej postał). Warto jej zrobić więcej gdyż jest pyszna a jedyna wada jej produkcji jest dość intensywny aromat, który wypełni naszą kuchnię. Dodatek na każdy stół - i ten prosty gospodarski i ten wykwintny "ą ę". Dla mnie pychota, mojej Mamie też bardzo smakowała konfiturka, a chłopaki jak to chłopaki - nie poznali się i sam zapach ich odstraszył od spróbowania ;).
tymczasem na spotkania w chłodne długie wieczory po prostu bomba. Konfitura pięknie komponuje się z mięsiwami oraz serami różnego rodzaju.

1 komentarz:

  1. Słyszałam o tym niejednokrotnie, ale jakoś tak nigdy nie byłam przekonana. Teraz wiem, że spróbuję!Swietnie będzie uzupełniać moją dietę kcalmar.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany