piątek, 13 listopada 2015

Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree

Oto delikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) :



Składniki:
  • średnia pierś z kurczaka
  • 1/2 pęczka kopru
  • szczypta siekanej pietruszki i szczypioru
  • garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej)
  • mała porcja kurczaka (indyka na wywar
  • 1/2 małego opakowania śmietany 12%
  • łyżka serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku
Przygotowanie: 
Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu.
Mieszamy z odrobiną majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na mięsie gotujemy delikatny wywar. Z odrobina wywary "rozmiksowujemy" serek topiony. Dodajemy warzywa oraz posiekany koper i pozostałą zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi - wlewamy serek. Na koniec zabielamy śmietaną i odparowujemy - jeśli zajdzie taka potrzeba to zaciągamy odrobiną mąki.
Sosik gotowy.
Jeśli chodzi o puree to podstawowa jego wersja zawiera 1
pietruszkę 5 ziemniaków i łyżeczkę masła ;). Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną masła. Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej warstwy, która w przypadku starego warzywa zawiera twarde włókna.
Pozostaje tylko usmażyć kąski mięsa na maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką  - u nas z czerwonej kapusty.
Polecam - smak domowej kuchni po prostu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany