wtorek, 14 lipca 2015

Patelnia ceramiczna Moneta Zenit ze sklepu Rossi. Jak usmażyć smacznie i zdrowo. Patelnia do wyzwań większych niż sobotnia jajecznica.

Wzorowa współpraca ze sklepem internetowym Rossi. Magia Wnętrz zaowocowała kolejnym podarkiem dla Kuchni po mojemu. Tym razem dostałam możliwość zapoznania się i wypróbowania patelni Zenit włoskiej marki Moneta. Czy warto zakupić taką do kuchni? Czy jest warta swej ceny? Jeśli zastanawiacie się nad zakupem patelni ceramicznej, czytajcie dalej...











 
 
 
                                              
Rossi jest jednym z niewielu dystrybutorów tych naczyń w Polsce. Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu otrzymanej paczki? Patelnia jest po prostu piękna. Dziwne to
określenie dla niby zwykłego przedmiotu użytkowego. Jednak design marki Moneta zasługuje na takie właśnie miano. Patelnia prezentuje się fantastycznie. Ma proste, eleganckie, a przy tym wyglądające na solidne wykończenie. Będzie pasować do każdej kuchni.
Wg zapewnień Rossi, jako dystrybutora naczyń tej włoskiej marki, korpus patelni ma grubości 4 mm, a wnętrze serii Zenit pokrywa opatentowana przez markę Moneta powłoka CERAMICA® (ekstremalnie gęste i zwarte pokrycie na powierzchni patelni, dzięki któremu powierzchnia jest zawsze gładka).
To super nowoczesne rozwiązanie ma sprawiać, że patelnia
jest odporna na zadrapania i otarcia, łatwa w utrzymaniu czystości i trwała. Wyprofilowany uchwyt wykonany ze stali nierdzewnej pokrytej ciemnym tworzywem "pasuje do ręki", a przy tym stanowi idealne wykończenie dla naczynia.
Oczywiście, że patelnia miała od razu swój chrzest bojowy, czy tam test praktyczny.
"Na pierwszy ogień" wybraliśmy danie proste, lecz jakże ważne w naszym jadłospisie ;) W ruch poszły jaja. Sobotnia jajecznica to przecież bardzo ważna część życia rodzinnego w niejednym polskim domu.
A jeśli chodzi o jaja - operatorem patelni zawsze jest mój Mąż, więc dla Niego przypadła rola pierwszego testera. I muszę przyznać, że był pod ogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jajecznica zrobiła się idealnie - Mąż stwierdził, że można by ją zrobić bez użycia
szpatułki. Jajka pięknie "dały się prowadzić" po idealnie gładkiej patelni ;).
 

                                                                                                                                                             

Wg informacji zawartych w opisie produktu zastosowana powłoka ceramiczna pozwala na zdrowe przyrządzanie dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy na dotychczasowej patelni.
Synowi tak smakowała, że trzeba było dorobić drugą porcję ;)
Patelnia nadaje się do używania na kuchniach wszystkich rodzajów, a producent daje na sprzęt pięć lat gwarancji.
Mam nadzieję, że patelnia okaże się trwała i rzeczywiście odporna na zadrapania, zgodnie z deklaracją sklepu Rossi. Wszelkie inne pozytywne cechy użytkowania - potwierdzam z pełną świadomością.  Na chwilę obecną bardzo pozytywnie i wysoko oceniam ten produkt - tak samo jak współpracę ze sklepem Rossi. Zamówiony sprzęt jest dostarczany szybko, terminowo, słownie. A wystarczy wejść na stronkę, żeby się przekonać o bogactwie asortymentu. Polecam. Za jakiś czas napiszę jak to z tą trwałością patelni Moneta ;)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie gładkie patelnie. To fakt - zupełnie inaczej przyrządza się na niej dania, obojętnie czy jajecznicę, czy stek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od pewnego czasu używam tylko patelnie mineralne i nie zamieniłabym ich na żadne inne są idealne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany