Wracając jednak do tematyki kulinarnej bo co tam kogo obchodzą moje smutki niepokonane.... Ponieważ czasu i chęci na długie pisanie mało, to wstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;)
Składniki (na małą miseczkę):
- 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika)
- 1 łyżka majonezu
- 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym jogurtem greckim)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól (opcjonalnie), pieprz kolorowy świeżo mielony
Składniki należy wymieszać na jednolitą masę. Proporcje można modyfikować wg własnych upodobań.
Sos robi się w pięć minut, także sprawdzi się w nieplanowanych sytuacjach.Nic wyszukanego, ale walory smakowe na poziomie ;)
My ostatnio wypróbowaliśmy go do sandacza smażonego, o którym z braku czasu dopiero niebawem.
Udanego grillowania majowego Wam życzę i pogody lepszej niż zapowiadają. A jeśli potrzebujecie inspiracji co do grillowego menu to zapraszam do lektury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany