Składniki (na niewielką miseczkę):
- 3-4 plastry ananasa (może być z zalewy)
- 1 większa lub 2 małe cebule
- 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej
- 2 łyżki dobrej klasy keczupu
- 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego
- oliwa do smażenia
- szczypta chili w płatkach
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką papryką. Kiedy wszystkie składniki dobrze zmiękną dodajemy keczup i koncentrat. Proporcje keczupu i koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu, a keczup nadaje słodyczy. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną zalewy z ananasa. Doprawiamy płatkami chili - w zależności od upodobań i przeznaczenia sosu.
Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do mięs jak i ryb z rusztu. Dip znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy dać się ponieść fantazji przy jego produkcji i dopasować go do własnego podniebienia.
Bardzo lubię takie słodkie salsy ;)
OdpowiedzUsuń