sobota, 8 marca 2014

Ananasowy sernik jogurtowy na zimno. Prawie bez tłuszczu i cukru, a na pewno bez jaj ;) Idealny na słodki Dzień Kobiet

Sernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;)
Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;)



Składniki (na wcale niemały serniczek):
  • 1 duży jogurt anansowy
  • 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • opakowanie żelatyny do deserów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka wiśniowa
  • biszkopty do wyłożenia naczynia
  • ulubione owoce (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie wraz z galaretką cytrynową. Kiedy ostygnie wlewamy do serka cały czas miksując. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko stężała. Średnią tortownicę, miskę czy inne naczynie, w którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki.


W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest już zimna wylewamy na sernik. Jeśli dekorujemy owocami należy najpierw zaleć cienką warstwą galaretki i poczekać aż stężeje by "przygwoździć" owoce do sernika. Jeśli owoce wrzuciliśmy do środka lejemy całość i wstawiamy do lodówki. sernik gotowy do spożycia po 3-4 godzinach.
W takiej formie jogurt ananasowy smakował bardzo. Lekki, puszysty i aksamitnie waniliowy deser z ananasową nutką. Mniam!!! W sam raz by szybciutko osłodzić sobie dzisiejsze święto.


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

3 komentarze:

  1. Uwielbiam sernik na zimno <3 :D Z jogurtem ananasowym musiał być mega pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik. A jeszcze bardziej gdy jest to zdrowy sernik. Cukier to zło i staram się go ograniczać jak tylko mogę. Ostatnio przygotowałam krem z awokado bez odrobiny cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak. Sernik to raj, ale z drugiej strony też zło. Staram się robić jak najwięcej ciast, gdyż wtedy wiem co dodaję. Zawsze zastępuję składniki bardziej zdrowszymi i na pewno wyjdzie mi to na dobre ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany