Składniki:
- 1/2 ugotowanego kalafiora
- mięso z jednej upieczonej ćwiartki kurczaka
- 10 dag startego żółtego sera
- 6 łyżek rozdrobnionego szpinaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
- 1 ząbek czosnku
- kilka wiórków masła
- szczypta szafranu
Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze rozkładamy obrane z kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora.
Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem.
Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania.
Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości żółtego sera sycąca. W smaku pyszna - przynajmniej dla mnie. Jest to moim skromnym zdaniem super pomysł na podanie kalafiora w odmiennym wydaniu ;) jak również atrakcyjny sposób na podanie warzyw dziecku. A warto pamiętać, że kalafior stanowi źródło bardzo wielu cennych dla organizmu składników odżywczych. Polecam
ten kalafior ze szpinakiem idealny dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka :) Chyba nie łączyłam jeszcze kalafiora ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze kalafiora w połączeniu ze szpinakiem, chyba powinnam spróbować :)
OdpowiedzUsuń