Składniki (na niewielką miskę):
- 20 dag kapusty kiszonej z marchwią
- 1/2 marchewki
- 1 niewielki ogórek kiszony
- 1/4 średniego ogórka zielonego
- 2-3 plastry cebuli
- 1/2 małego jabłka
- 1/5 czerwonej papryki
- pieprz mielony
- 2 łyżki oliwy
- ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek)
- kilka kropli octu winnego
Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut i gotowe. Im więcej cebuli i pieprzu dodamy tym surówka będzie bardziej pikantna. Ja ze względu na Syna przygotowałam dość łagodną wersję. Wszystkim surówka smakowała. Syn zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Mąż z resztą też przekonany, że surówkę kupiłam gotową ;)
Polecam. Wyrazisty smak podkreśli i urozmaici smak niejednego obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany