Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was.
Składniki:
na roladki indycze
- ok. 1/2 kg piersi z indyka
- 3-4 suszone pomidory z oliwy
- 3-4 czarne oliwki
- łyżka posiekanej drobno cebuli
- łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego
- łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą)
- sól, pieprz, szafran
- 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików)
- 1/2 marchwi pociętej w paski
- 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce
- 2-3 plastry pora
- 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę
- kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)
- kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona)
- 1/2 litra bulionu z duszenia roladek
Przygotowanie:
Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę drobno posiekanych: cebuli, pomidora suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę śmietany dla aksamitnej konsystencji sosu i w razie potrzeby zagęszczamy lekko mąką.
Gotowe. Danie proste, ale nie oczywiste i na pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi, surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej ;)
Pysznie nadziane i kremowy sosik, palce lizac ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń