poniedziałek, 23 września 2013

Wytrawne muffinki z mąki pełnoziarnistej na dobry początek tygodnia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy w domu.

Chodziły za mną od dawna. Ciekawa byłam ich smaku. Sposobów na przyrządzenie wytrawnych babeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Oto moja propozycja nr 1 (ponieważ spodziewam się, że przygotuję takie babeczki jeszcze w wielu wariantach).



Składniki (na 10-12 babeczek):
  • 100 gram mąki pełnoziarnistej
  • 50 gram mąki pszennej
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 średniej cebuli
  • 10 dag kiełbasy podsuszanej
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
  • 3 łyżki mleka 3/2 %
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyzeczki chili mielonego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki vegety
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia sodę, przyprawy, startą na tarce wędlinę i ser żółty) wymieszałam ze sobą. Posiekaną cebulkę zeszkliłam na odrobinie oleju wraz z pieprzem. Masło rozpuściłam. Wymieszałam dobrze z jajkami, jogurtem, cebulką i mlekiem. Mokre składniki dodałam do suchych i dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości.





Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Powstają błyskawicznie i szybko znikają. Polecam smaczną zabawę w wytrawne muffinki.


Przepis zgłoszony do konkursu POTRAVEL Szczegóły znajdziesz pod tym adresem.

2 komentarze:

  1. jakiś czas temu robiłam wytrawne muffinki z żółtym serem i pieczarkami. Boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełnoziarniste muffinki wydają się być wspaniałym wyborem dla osób chcących dbać o swoją sylwetkę i zdrowie. Mogą się one również zdecydować na nieco mniej kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany