Składniki (na 10-12 babeczek):
- 100 gram mąki pełnoziarnistej
- 50 gram mąki pszennej
- 2 małe jajka lub jedno duże
- 1/4 kostki masła
- 1/2 średniej cebuli
- 10 dag kiełbasy podsuszanej
- 10 dag żółtego sera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
- 3 łyżki mleka 3/2 %
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyzeczki chili mielonego
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki vegety
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia sodę, przyprawy, startą na tarce wędlinę i ser żółty) wymieszałam ze sobą. Posiekaną cebulkę zeszkliłam na odrobinie oleju wraz z pieprzem. Masło rozpuściłam. Wymieszałam dobrze z jajkami, jogurtem, cebulką i mlekiem. Mokre składniki dodałam do suchych i dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości.
Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Powstają błyskawicznie i szybko znikają. Polecam smaczną zabawę w wytrawne muffinki.
Przepis zgłoszony do konkursu POTRAVEL Szczegóły znajdziesz pod tym adresem.
jakiś czas temu robiłam wytrawne muffinki z żółtym serem i pieczarkami. Boskie ;)
OdpowiedzUsuńPełnoziarniste muffinki wydają się być wspaniałym wyborem dla osób chcących dbać o swoją sylwetkę i zdrowie. Mogą się one również zdecydować na nieco mniej kiełbasy.
OdpowiedzUsuń