środa, 11 września 2013

Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni

Co tu dużo mówić. Kurczak jest nieodzowną częścią menu w moim domu. Bywa, że nam się przeje i na jakiś czas "odstawiam go" na boczny tor, ale prędzej czy później wracam się po to smaczne, delikatne białe mięsko. Jeszcze tylko, żeby wszyscy hodowcy stosowali się do norm i nie faszerowali drobiu chemią byłoby idealnie. W każdym razie wracając do kwestii kulinarnych, ostatnio do przygotowania obiadu postanowiłam wykorzystać udka kurczaka oraz szafran przywieziony z wyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie.


Składniki:
  • 2 udka kurczaka
  • 1 żółta papryka 
  • 1 marchew
  • 2 małe pomidory
  • sól, pieprz kolorowy
  • papryka słodka
  • szafran mielony i w nitkach
  • szczypta chili
  • suszona mięta
Przygotowanie:
Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami zółtej papryki. Na koniec posypałam szczyptą suszonej mięty. Oczywiście nie wytrzymałam i użyłam też szczyptę chili, mimo, że kurczak był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki).




Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka. Podlałam odrobiną wody. Zawiązałam z obu stron "w cukierka".






Kurczak piekł się ok godzinę w temp. 180 stopni. Później, tuż przed podaniem obiadu dopiekłam udka w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Podałam z ryżem. Następnego dnia na udko załapał się również Mąż. Jemu zaserwowałam z Mamowymi kopytkami.


Pyszota. Danie kolorowe, pełne aromatu końca lata. Szafran (prawdziwy - mam nadzieję) nadał potrawie piękną barwę, a także fajnie podkreślił smak mięsa kurczaka. Póki sezon na warzywa w pełni, z pewnością jeszcze przygotuję w ten sposób kurczaka.


Paprykujemy 4

3 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, wysłałam już maila w tej sprawie na podany adres.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szafran to cudowny dodatek do dań. Uwielbiam jego kolor i smak :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany