czwartek, 29 sierpnia 2013

Kolejny super prosty pomysł na smakowity, piątkowy obiad, czyli pietruszkowy łosoś pieczony w pomidorach

Jak już pisałam mój Synek uwielbia łososia. Zajada się nim odkąd tylko ryby wzbogaciły jego dietę. Staram się wykorzystywać jego smaki i dość często podawać mu ryby - jako bogactwo witamin, minerałów i bezcennych dla pracy układów krążenia oraz nerwowego, kwasów Omega - 3. Któregoś dnia w zeszłym tygodniu wyjęłam dla niego kawałek łososia i już miałam go przyrządzić w sprawdzony, lubiany przez Maksia cytrynowy sposób, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. W końcu przecież mamy pełnię sezonu pomidorowego. Trzeba więc wykorzystać te owoce póki są świeże, mięsiste i pełne słonecznego aromatu. I tak w zupełnie nieplanowany sposób, powstał nowy maksiowy obiad - łosoś pieczony w świeżych pomidorach.



Składniki (na 1 porcję):
  • 1 kawałek fileta z łososia norweskiego (100-200 gram)
  • 1 średni pomidor lub dwa mniejsze
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • odrobina masła
Przygotowanie:
Umytego, pozbawionego skóry łososia nasoliłam delikatnie i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam na 2-3 godzinki do lodówki. Po tym czasie z obu stron obsypałam posiekaną, świeżą natką pietruszki. Filet ułożyłam w małym naczyniu żaroodpornym i obłożyłam ze wszystkich stron pokrojonym w ósemki pomidorem.


Pomidora lekko posoliłam i odrobinkę posłodziłam by wydobyć pełnię jego aromatu. Wrzuciłam też kilka wiórków masła by podczas pieczenia pomidory i ryba nie przywierały do naczynia.
Zapiekałam pod przykryciem przez 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 5 minut zdjęłam przykrywkę by danie doszło i odparowało.


Ulubioną rybkę podałam Spinsosnowi z gotowanymi kopytkami i warzywami (bez soli oczywiście).


Mój mały smakosz był niezwykle usatysfakcjonowany, a ja pożałowałam, że dla nas wszystkich takiego dania nie zaplanowałam. Z resztą mój Mąż też zerkał zazdrośnie na zajadającego się Synka ;)




Warzywa psiankowate 2013

6 komentarzy:

  1. doskonały pomysł na obiad:) zdrowy i do tego bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. łososia lubię i robię, ale z pomidorami jeszcze nie piekłam.
    Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryba i pomidory to znakomite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. I think that this is a really good combination. Tomatoes and fish love each others!!! Good recipe and I think that your little son will be happy with such a good salmon!
    Have a wonderful night!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również uwielbiam łososia i na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany