Cóż, pobiegliśmy z Synkiem do sklepu po pieczarki i czosnek, którego zbrakło. I do dzieła. Przygotowaliśmy na szybko dwie pizze. Tak zwaną "standardową" i nową kompozycję - naszą wariację na temat smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji być.
- 350 gram mąki pszennej
- 2/3 torebki drożdży w proszku
- 1 niepełna łyżka oleju roślinnego
- woda do zagniecenia ciasta
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta ziół prowansalskich i pieprzu
- 30 dag żółtego sera (dobrze topliwego - gatunek w zależności od preferencji, my lubimy Edam)
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- 2-3 pieczarki
- 2 kąski mięsne (w tym przypadku żeberka z mniszka)
- 1 ogórek konserwowy (z braku kiszonego)
- kilka plasterków szynki (z braku kiełbasy wiejskiej)
- kilka czarnych oliwek
- 5-6 suszonych pomidorów z oliwy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek
- szczypta ziół prowansalskich
- sporo pieprzu
- szczypta cukru
- 1/2 małego ząbka czosnku
Przygotowanie:
Ciasto
Odmierzoną mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z drożdżami, solą i ziołami. Dodajemy odrobinę oleju i stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji nie lepiącej się do rąk. Należy ostrożnie lać wodę. Łatwo z nią przesadzić, wtedy pozostaje tylko dosypać mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Dodatki
W czasie kiedy ciasto sobie rośnie my siekamy dodatki w drobniutką kostkę. Tylko do pizzy toskańskiej oliwki pokroiliśmy na połowy, a suszonego pomidora w paski. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a mozzarellę pokroiliśmy na plastry
Sos pomidorowy na ciasto
Ucieramy koncentrat i oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku.
Wykończenie pizzy Standardowej
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili.
Pizza standardowa gotowa
Wykończenie Toskańskiego Marzenia
Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy obficie bazylią i chili.
Kompozycja toskańska gotowa.
Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. Najpierw przez 8 minut na dolnych ruszcie, a kolejne siedem na środkowym.
My wcinamy z keczupem i sosem Tzatzyki produkcji własnej.
Muszę przyznać, że połączenie mozzarelli z suszonym pomidorem, bazylią i oliwkami jest obłędne. Kolejna sprawdzona kompozycja. Niedługo z pewnością przedstawię nowe propozycje w tym względzie. I właśnie dlatego samodzielne robienie pizzy jest takie fajne. Możesz na nią położyć cokolwiek co Ci fantazja podpowie i co akurat masz w lodówce, a efekt tak czy siak będzie ciekawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany