sobota, 22 sierpnia 2020

Kieszonki mięsno warzywne z grilla na ostro zamiast szaszłyków

W ramach tego samego grillowania, na którym powstał pyszny łosoś dla Mamy -zrobiliśmy również zawijaski z folii naszpikowane warzywamì i przyprawionym mięsem z kurczaka. Wstępnie miały być szaszłyki, ale mięso okazało się być za drobno pokrojone. Nic się nie stało bo wyszło pysznie, a przygotowanie potrwało zdecydowanie krócej 👌

Składniki

  • pierś z kurczaka pokrojona w drobne paski - ok 1/2 kg
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka pieczarek 
  • 1/3 ostrej papryczki
  • łyżka natki pietruszki 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • trochę mleka 
Przygotowanie:

Mięso marynujemy w ulubionych ziołach i przyprawach. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i 2-3 łyżki mleka. Warzywa kroimy w grubą kostkę, mieszamy z ulubionymi przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy do smaku świeżej ostrej papryczki drobno siekanej. Mięso powinno co najmniej godzinkę się marynować. Potem mieszamy z warzywami. Robimy kieszonkę z folii aluminiowej i kładziemy na grilla. Najlepiej robić kilka nie za wielkich porcji. Mięsko wtedy robi się równo i mega szybko . Ok. 10 min potrzeba. Gotowe. Mega soczyste, aromatyczne. Mniam. Polecam 

3 komentarze:

  1. Mięso z grilla to doskonały powód do spotkania się na świeżym powietrzu i delektowania się smakiem lata. Grillowanie to nie tylko jedzenie, to celebracja sezonu grillowego!

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany