czwartek, 6 kwietnia 2017

Bitki z szynki pieczone wg Teściowej

Oto sprawdzony przepis na pyszny obiad pomysłu mojej Teściowej. Kilkukrotnie przygotowywała nam to danie i zawsze było "palce lizać". Postanowiłam sama je wykonać - szczególnie, że kupiłam kawałek szynki wieprzowej, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić :)
Danie jest proste do wykonania, więc sprawdzi się i na obiad w tygodniu i na weekend. Oto przepis:
 

Składniki:
  • kawałek szynki wieprzowej (wielkość w zależności od ilości głodnych;)
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • 1 duża bądź 3-4 małe pieczarki
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz
 Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kotleciki i rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Ja musiałam zrobić coś po swojemu i
posmarowałam kotlety niewielką ilością musztardy dijon. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały.

Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie jego składniki, natomiast dla Maksia mięsko mogłoby nie istnieć - byleby dużo klusek i sosu było.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany