Danie jest proste do wykonania, więc sprawdzi się i na obiad w tygodniu i na weekend. Oto przepis:
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kotleciki i rozbijamy. Solimy, pieprzymy.
Ja musiałam zrobić coś po swojemu i
posmarowałam kotlety niewielką ilością musztardy dijon. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały.
- 1 mała marchew
- 1 cebula
- 1 duża bądź 3-4 małe pieczarki
- łyżeczka musztardy dijon
- sól
- pieprz
posmarowałam kotlety niewielką ilością musztardy dijon. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy
wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i
kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie
jego składniki, natomiast dla Maksia mięsko mogłoby nie istnieć - byleby dużo
klusek i sosu było.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany