Składniki:
- 1 kalafior (mój był niewielki)
- 1 jajko
- 3-4 łyżki tartej bułki + do obtoczenia
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 3-4 łyżki tartego sera żółtego wyrazistego
- sól, pieprz do smaku
Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem mleka (dla zachowania jego białej barwy). Po ugotowaniu ma być miękkawy, lecz nie rozgotowany - tak by po rozgnieceniu (np. tłuczkiem do kotletów) nadal pozostawały w masie całe kawałki kalafiora.
Wsypujemy koperek i ser tarty (to moja inwencja, Hani przepis nie uwzględniał sera). Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy tyle bułki tartej by nasza masa na kotlety dała się uformować i usmażyć bez rozpadania. W Hani przepisie był bułka suszona i namaczana w wodzie jednak ja bałam się, że masa wyjdzie zbyt rzadka - użyłam bułki tartej. Z resztą tak mi poradziła moja Mama, która wypróbowała przepis jak tylko jej o nim powiedziałam i mimo użycia bułki odciskanej musiała zagęszczać masę bułka tartą. Potem wystarczy już tylko uformować zgrabne kuleczki, delikatnie obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na rumiano.
Kotleciki są pyszne. Będą stanowić pyszna przekąskę zarówno na ciepło ja i na zimno, samodzielny obiad bezmięsny bądź właśnie pyszny dodatek do mięs pieczonych, duszonych i grillowanych.
Mimo moich obaw jak to moje wybredne Chłopaki odniosą się do eksperymentu - próbę uważam za udaną. Mąż mimo początkowego sceptycyzmu pozytywnie zaopiniował kotleciki - miną mową i smakowaniem. Syn natomiast nie dał się nabrać i nawet w tej formie nie zjadł omijanego zawsze kalafiora, mimo wcześniejszych zachwytów nad pysznym, zapachem i wyglądem kotlecików (słowo kalafior nie padło, więc liczyłam, że jednak się uda.) Przepis prosty a efekt pyszny i o wielu zastosowaniach. Gorąco polecam.
Szkoda, że syn nie dał się przekonać :) Mam pytanie co do sera - wyrazisty ser to po prostu najzwyklejsza gouda?
OdpowiedzUsuńU mnie był edamski, ale jego smak trochę zniknął w połączeniu z kalafiorem i koperkiem, więc następnym razem użyłabym lepiej królewskiego lub innego sera typu szwajcar. Ostrzejsza gouda też się nada.
UsuńSuper, fajny, szybki i tani przepis. Kalafior jest w tym sezonie bardzo popularny
OdpowiedzUsuń