środa, 3 czerwca 2015

Ziemniaki z grilla na szybko. Zamiast buły.

Ponieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych dłuższy weekend. W końcu udało nam się razem z Mężem wyrwać do Mamy i tym samym otworzyć trochę przy-późno sezon grillowania. Oczywiście Mama była gotowa przyjąć nas tradycyjnym obiadem i obrane ziemniaki już czekały. My tymczasem spragnieni smakołyków z ogródkowego rusztu - zarządziliśmy grilla, mimo niejasnej sytuacji pogodowej. Żeby jednak ziemniaków nie zmarnować postanowiłam je zaadaptować na potrzeby grillowania.  To lubię - prosto, bez zachodu i bez marnacji ;) Sprawdźcie sami:



Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • spora szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta cząbru suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Ziemniaki pokrojone w ósemki obtaczamy w oliwie. Pakujemy w zawiniątka z folii aluminiowej. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez ok 40 minut. Dopiekamy przy otwartej folii i bardziej rozgrzanym grillu.

Ziemniaczki wychodzą aromatyczne i będą stanowić fajny dodatek do mięs z grilla. Jeśli więc planujecie zwykły obiad, a w ostatniej chwili zmieni się sytuacja to obrane ziemniaczki można właśnie tak zagospodarować.
Na powietrzu wśród kwiatów wszystko będzie smakowało ;)
Uczta pod gołym niebem Marnacja - STOP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany