piątek, 26 czerwca 2015

Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie

Kolejny piąteczek przed nami. Dla wielu szczęśliwców to pierwszy weekend wakacji, więc pewnie będzie się działo. Jeśli tylko pogoda dopisze powietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;)



Składniki:
  • bułka (kajzerka, ciabatta, serowa)
  • 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła)
  • 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa)
  • sos vinaigrette
  • rozgrzany grill ;)
Przygotowanie:
Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem. Ulubiony rodzaj bułki podpiekamy na rumiano i pół-chrupko na grillu. Na bułę nakładamy sałatkę. Przekąska gotowa. Wg mnie można zajadać bez opamiętania - no gdyby buły kalorii nie miały to już w ogóle. Do posmarowania buły można użyć masła czosnkowego - ale to już totalna rozpusta. Smaczne? Gwarantuję, że tak. Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany