piątek, 25 lipca 2014

Wypasione placki ziemniaczane - z papryką i szynką

Kolejny pyszny obiad przygotowany nie przeze mnie. Mąż przejął pałeczkę obiadową - w tygodniu. Zawsze zachwycał się moimi plackami ziemniaczanymi - teraz wypadła jego kolej do ich przygotowania. Wprawdzie to nie jakaś wielka filozofia, ale wyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami.



Składniki (na ok 15 placków):
  •  ok 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 10 dag wędliny
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubej tarce. Wędlinę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je lekko z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do ziemniaków i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy całe jajka. Mieszamy dokładnie.

Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Mega pyszne placuszki gotowe. Nadal pysznie ziemniaczane, a jednak z aromatem warzyw i wędliny. Mniam. Pyszny, kompletny obiad. Może nie do końca postny lecz tak smakowity, że warto zgrzeszyć ;)

2 komentarze:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany