czwartek, 6 marca 2014

Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie

Pstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie.



Składniki (dla 2-4 osób):
  •  2 pstrągi patroszone
  • 1/2 pęczka kopru 
  • 4 plastry cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy


Przygotowanie:
Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry cytryny. Do środka wsypujemy posiekany koper i wkładamy po plastrze cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki.


Podajemy na szpinaku lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Pyszności. Syn pierwszego pstrąga zjadł na Wigilię rok temu. Dla mnie niewiele zostawił - tak mu smakował. Proste i szybkie danie rybne, a jakże smakowite do tego.


1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam z koprem. Zawsze z natką pietruszki. Będę musiała wypróbować Twoją wersje :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany