Składniki (na 4 hot - dogi):
- opakowanie wysokiej jakości parówek (np z szynki)
- 4 dorodne bułki - paluchy
- 2-3 liście sałaty (np. Lollo lub Rzymskiej)
- 1-2 ogórki konserwowe
- 1/3 ogórka zielonego
- kilka plastrów pomidora
- 2 plasterki sera żółtego
- kilka plastrów cienko-krojonej cebuli
- łyżka prażonej cebulki
Składniki na magiczny sos (mała miseczka):
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony
- 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- szczypta czosnku suszonego
- kilka kropli octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Parówkę gotujemy przez chwilę. Bułki rozkrajemy wzdłuż (nie do końca). Układamy w niej ser i cebulę i zapiekamy chwilę w piekarniku. Do ciepłej, chrupiącej bułki wkładamy liść sałaty i układamy pokrojone wcześniej warzywa. Wkładamy gorącą parówkę. Zalewamy sosem powstałym z wymieszania powyższych składników. Posypujemy prażoną cebulką (opcjonalnie) i gotowe. Dodatkowo., przed włożeniem warzyw można posmarować bułkę musztardą.
Czynnikiem, który robi różnicę i totalnie odmienia hot - doga jest sos. Jest przepyszny - smakuje jak ten w kultowej kanapce Bic Mac. Poznaliśmy z Mężem jego tajemnicę dzięki autorowi filmiku na YouTube. Pozdrawiamy autora ;) To nagranie zmieniło nasze spojrzenie na fast - food. Od tamtej pory możemy w domu wyczarować cuda smaczniejsze i zdrowsze niż w popularnych sieciówkach ;). Pychota. Życzę wszystkiego smacznego na nadchodzący rok. Szampańskiej zabawy i do "zobaczenia" już w 2014 ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany