Składniki:
- 10 kromek chleba tostowego
- 10 plasterków sera żółtego
- 2-3 łyżki posiekanej, usmażonej piersi z kurczaka
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 posiekana pieczarka
- szczypta ziół prowansalskich
- ulubione przyprawy do kurczaka (u nas sól, płatki chili, kurkuma)
Przygotowanie:
Chleb tostowy smarujemy cienko masłem. Kurczaka przyprawionego w ulubiony sposób podsmażamy na odrobinie oleju. Składniki nadzienia siekamy jak najdrobniej. Wtedy nie będą wypadały z tostów. Do każdego tosta potrzebne są: dwie kromki chleba, dwa plasterki sera, "szczyptę" cebuli i pieczarki. Składamy tosty i umieszczamy w nagrzanym tosterze.
Opiekamy do zrumienienia. Doskonale smakują z keczupem bądź musztardą. Można je przygotowywać nie tylko z chleba tostowego (pełnego spulchniaczy i ulepszaczy). Równie pyszne jak nie lepsze wychodzą ze zwykłych kajzerek.
Największą wadą tostów jest to, że znikają szybko i można ich zjeść o wiele za dużo niż rozsądek i prawa dietetyki nakazują :)
A zalety? Urozmaicenie na bardzo wiele możliwych sposobów.
dawno nie jadłam tostów, muszę znowu zaopatrzyc się w toster, gdyż zostawiłam go w poprzednim mieszkaniu
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńU mnie króluje wersja. Tosty z serem i ketchupem- rządzi nie trzeba nic więcej :D Zawsze zabieramy z rodzinką na jakieś wakacje :D w domu o nim zapominamy. A szkoda :)
OdpowiedzUsuńKarpatki nie trzeba się bać, to był mój debiut- i wyrosły himalaje :D
wieki nie jadłam takich dobrych tostów:) wina spalonego opiekacza:] chyba muszę go wreszcie kupić:)
OdpowiedzUsuńNo ja zawsze lubiłem tosty, zainwestowałem w końcu w opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic, nie przypala mi np. gdy dodam cukru i z serem też łatwiej sobie poradzić
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń