środa, 21 sierpnia 2013

Schabowy się opala, czyli kotleciki ze schabu środkowego pieczone na grillu

Przedstawiam kolejny wytwór wielkiego apetytu na grilla jaki mieliśmy w zeszły weekend. Jak wspominałam, spędziliśmy go naszą bandą u mojej Mamy na RODOS. Pogoda w ostatni długi weekend tego lata dopisała, więc większość czasu przebywaliśmy na ogrodzie i to jest jedyne usprawiedliwienie naszego grillowego obżarstwa. Nadszedł w końcu czas by przygotować na grillu jedno z ulubionych mięs mojego Męża - marynowany schab środkowy.

Składniki:
  • ok. 1 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • przyprawa pikantna do grilla
  • przyprawa ziołowa do grilla
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroiłam w ok. centymetrowej grubości plastry delikatnie zbiłam i oprószyłam solą. Odstawiłam na kilka minut.




W tym czasie przygotowałam prostą marynatę. Oliwę wymieszałam z ostrą musztardą. Powstałą zalewę rozprowadziłam na mięso. Następnie obsypałam kotleciki gotowymi mieszankami przypraw grillowych. Mięso leżakowało kilka godzin w chłodnym miejscu.












Następnie zostało zgrillowane i schrupane ze smakiem w trybie błyskawicznym.




Tak przygotowany schab środkowy grilluje się bardzo szybko. Wystarczy kilka minut z każdej strony i soczyste, ale chude mięsko gotowe.
Dobór dodatków to już kwestia własnego smaku i możliwości "przerobowych" ;)

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany