- 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci)
- 1 średnia marchewka
- 1/2 średniej pietruszki
- kawałek pora (4 - 5 cm)
- 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżeczki masła
- śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę 12%)
- sól, pieprz
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Umyte mięso nastawiam w lekko osolonej wodzie do zagotowania (wody tyle by przykryła mięso). Jeśli się pojawi - zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora.
W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki.
Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego wywaru przelewamy ogórki wraz z powstałym sosem. Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną.
Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem.
Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed każdym podaniem)
Do wersji dla dorosłych dodaję odrobinę zasmażki by zupa była bardziej zawiesista oraz przyprawy typu Vegeta.
Marzenie małego smakosza ;) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany