Składniki (2 porcje):
- 2 ćwiartki z kurczaka
- mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę)
- chili
- imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony)
- szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej
- szczypta suszonej mięty
- curry lub kurkuma
- sól, pieprz
- łyżeczka sosu sojowego Tao Tao
Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc).
Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze 15 min, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;).
Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak.
Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się tak:
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany