piątek, 5 czerwca 2015

Grillowany filet w ziołach śródziemnomorskich

W ramach ostatniego, a zarazem pierwszego w tym roku późnego grillowania mieliśmy okazję wypróbować jedną z gotowych mieszanek przypraw, które znana marka wypuściła na rynek. Ponieważ Mama oprócz ziemniaków miała również mięsko w pogotowiu na typowo Mamowe "schabowe" - je także trzeba było wykorzystać. Podczas buszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu?


Składniki:
  • średnia pierś z kurczaka
  • szczypta soli, pieprz grubo mielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej (Skład: sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek - 4,5%, rozmaryn, majeranek)
    Sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek - 4,5%, rozmaryn, majeranek. - See more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf
    Sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek - 4,5%, rozmaryn, majeranek. - See more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kotlety. Ponieważ miały to być zwykłe kotlety z patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków.
Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą soczyste i kruche. Mieszanka przypraw bardzo delikatna - lekko ziołowa i orzeźwiająca. Zgodnie z zapewnieniami producenta nie zawiera glutaminianu sodu. Idealny sposób na przyrządzenie mięsa z grilla dla dzieci i osób nie nielubiących wyraźnych, ostrych smaków. Wprawdzie sami też bardzo łatwo możemy taką mieszankę skomponować. Pewne jest to, że takie kotleciki były na pewno zdrowsze niż te tradycyjne z patelni. Spożyte na ogródku z chłodnym piwkiem i masą innego mięcha ;) - rewelacja. Kolejna szybka opcja grillowa. Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany