poniedziałek, 22 grudnia 2014

Sałatka śledziowa otulona świątecznymi życzeniami, czyli śledzik pod pierzynką na wigilijny stół.

Nadszedł ten magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Choć za oknem raczej późna jesień czy tam wczesna wiosna z wichrem i ulewami. Ciężko przy takiej aurze złapać ten zimowo - gwiazdkowy klimat. Nic na to jednak nie poradzimy a święta tak czy siak zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach gorączka zakupów w domu szał prac porządkowych i kuchennych. A im człowiek starszy tym czas się bardziej kurczy. Na szczęście wykroiłam chwilkę, żeby świątecznie się tu pojawić.
Oprócz szczerych życzeń ciepłych, rodzinnych świąt z czasem na chwile refleksji, radości a także tradycyjnego obżarstwa zostawiam Wam przepis na sałatkową wersję śledzia pod pierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie.




Składniki:
  • 1/2 kg płatów śledziowych Matias
  • 3-4 jajka na twardo
  • ok 30 dag sera żółtego
  • łyżka siekanego pora
  • 4-5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni smak świeżego pieczywa.
Fotek na razie brak bo przecież nie będę robić śledzika za wcześnie byle tylko wstawić na bloga ;)
Tymczasem trzeba by wrócić do świątecznej bieganiny.

Raz jeszcze zdrowych i pogodnych (w sercu) Świąt Bożego Narodzenia spędzonych przy tradycyjnym stole w gronie najbliższych oczywiście .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany