wtorek, 28 maja 2013

Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka

Podobno dzieci lubią wyraźne smaki, a właściwie to nie "podobno" tylko NA PEWNO. Mój półtoraroczny Syn jest w stanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje.


Składniki:
  • 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci)
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 średniej pietruszki
  • kawałek pora (4 - 5 cm)
  • 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżeczki masła 
  • śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę 12%)
  • sól, pieprz
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
Przygotowanie:
Umyte mięso nastawiam w lekko osolonej wodzie do zagotowania (wody tyle by przykryła mięso). Jeśli się pojawi - zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora.
W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki.
Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego wywaru przelewamy ogórki wraz z powstałym sosem. Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną.
Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem.
Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed każdym podaniem)
Do wersji dla dorosłych dodaję odrobinę zasmażki by zupa była bardziej zawiesista oraz przyprawy typu Vegeta.  
Marzenie małego smakosza ;)
S m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany