Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej
- 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki)
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok 1 cm, a następnie na niezbyt grube paski.Zasypujemy w misce sola morską i odstawiamy na co najmniej 20 minut (z bakłażana "wyjdzie" ewentualna goryczka). W tym czasie kroimy w kostkę pomidora (sparzonego i pozbawionego skórki) oraz czosnek w plastry.
Oliwę rozgrzewamy. Podsmażamy czosnek (tak by go nie przypalić). Dodajemy bakłażana. Często mieszamy i podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną.
Mieszamy z makaronem lub wg upodobań podajemy na makaronie. A jeśli miała by to być nasza
kolacja to najlepiej z makaronu zrezygnować i ewentualnie tylko parmezanem posypać i świeżą rukolą. Zapewniam, że w tym daniu braku mięsa nie odczujesz. Pełnia smaku i aromat ziół. Mniam. A nie jeden "laik" moze wziąc paski bakłażana za mięsko ;)
Pychota po prostu.
To potrawa dla mnie! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania jednogarnkowe. Z moimi ukochanymi pomidorami i czosnkiem, super:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła taki obiad :)
Doskonałe danie :) Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńZgadza się - Danie kompletne zarówno z makaronem jak i bez. Polecam się na przyszłość i pozdrawiam ;)
UsuńHmm fajne danie na piątek :) Tylko teraz nie ma dobrych bakłażanów, bo nie sezon, no więc szukam dalej, ale przepis fajny :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście - jakość i cena warzyw teraz nie zachęcają do wykonania dania, ale na sezon letni gorąco naprawdę polecam ;)
UsuńOj tak w sezonie letnim takie dania to sama przyjemność,a dla weganina to danie bez mięsa to świetna inspiracja :)
OdpowiedzUsuńBakłażan - mój ulubiony! :)
OdpowiedzUsuńhttps://agronova.net.pl/