Oprócz szczerych życzeń ciepłych, rodzinnych świąt z czasem na chwile refleksji, radości a także tradycyjnego obżarstwa zostawiam Wam przepis na sałatkową wersję śledzia pod pierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie.
Składniki:
- 1/2 kg płatów śledziowych Matias
- 3-4 jajka na twardo
- ok 30 dag sera żółtego
- łyżka siekanego pora
- 4-5 łyżek majonezu
Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni smak świeżego pieczywa.
Fotek na razie brak bo przecież nie będę robić śledzika za wcześnie byle tylko wstawić na bloga ;)
Tymczasem trzeba by wrócić do świątecznej bieganiny.
Raz jeszcze zdrowych i pogodnych (w sercu) Świąt Bożego Narodzenia spędzonych przy tradycyjnym stole w gronie najbliższych oczywiście .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany