Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana ("na oko")
- 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe)
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- odrobina wody
Przygotowanie:
Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu.
Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia 2-3 minuty. Podajemy z pysznie doprawionym smalczykiem i ulubioną surówką. Mniam.
Można z powodzeniem mrozić nadmiar - odgotowywać lub odsmażać następnego dnia. Słowem - obiad marzenie - dla zapracowanych czy tam leniwych smakoszy.
Ojej chyba wieki nie jadłam pyzy z mięsem a wyglądają baardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń