niedziela, 14 września 2014

Zielona surówka do obiadu w 5 minut gotowa i ulepszony sposób na kotleta

Oto wczorajszy obiad naszej familii. Zwykły, prozaiczny rzec można. Jednak pyszny i sycący. A do tego prosty w przygotowaniu, co ważne by nie tracić pięknych chwil na dworze. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu  będzie surówka - bo wymyślona naprędce i przyrządzana po raz pierwszy. Niedawno pisałam o eksperymentach Męża z panierką. Tym razem przepis na mega chrupiącą panierkę został ulepszony. Zapraszam do dalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki:


Składniki:
  • 1 puszka groszku
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 3 średnie ogórki kiszona
  • łyżka drobno siekanej cebuli cukrowej
  • łyżka majonezu
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Groszek odsączamy. Cebulę i ogórka kiszonego siekamy w drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne
kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza po ok. 15 minutach kiedy smaki się przegryzą. Szykuje się ją dosłownie błyskawicznie.
A co z tą panierką do kotletów. Po wszystkie szczegóły zapraszam do wpisu źródłowego(link powyżej), a samo ulepszenie polega na zastąpieniu mleka dwiema łyżkami śmietany 18%. Jest obłędnie chrupiąca, ma piękną barwę i już wiem, że niedługo wypróbuję ją do pysznych kąsków chińczyka.

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany