Składniki (dla jednej osoby):
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry
- 1/3 ogóra zielonego
- 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej
- 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur)
- 1/2 jajka gotowanego na twardo
- 1 mandarynka
- sos musztardowo - miodowy
Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry (cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru można posypać szczypiorem. Te różne smaki cudownie się uzupełniają. Sałatka syci świeżością. Polecam. Odżywia, ożywia i smakuje - przynajmniej mi ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany