Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Umyte udka posoliłam delikatnie i odstawiłam na pół godzinki do wchłonięcia. Następnie oliwę wymieszałam z gotowymi mieszankami przypraw grillowych i łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną, prostą marynatą posmarowałam każde udko. Całość wymieszałam jeszcze dla całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;)
Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :)
Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne mięsko z rusztu gotowe. Doskonale komponuje się z zieleniną i sosem czosnkowym.
Takie nóżki i kiełbaska z grilla..mniam..
OdpowiedzUsuń